Što donosi druga BlockSplit konferencija?

Svrha BlockSplit konferencije je razvoj blockchain industrije u Hrvatskoj i regiji. Zato se jako trudimo stvoriti sadržaj koji će privući talentirane programere i poduzetnike i omogućiti im ulazak u ovu novu industriju. Prošlogodišnja konferencija je u Split dovela čak 400 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, kao i vodeće stručnjake i tvrtke na svijetu. Ove godine se nadamo ponoviti isti uspjeh, uz još bolji program. Osim toga, očekujemo da ćemo postići još veći značaj za zajednicu, kao i ostaviti trag na globalnom nivou.

Drugo izdanje splitske konferencije namijenjene međunarodnoj razmjeni iskustava i širenju znanja među blockchain zajednicom očekuje nas krajem mjeseca na Ekonomskom fakultetu. I ove će godine publika imati priliku slušati o izazovima rada u ovom području od brojnih stručnjaka, ali i sudjelovati na radionicama i uspostaviti nove kontakte i poznanstva, posebno na neformalnim zabavnim dijelovima konferencije. Svoje ulaznice možete nabaviti na službenoj stranici konferencije gdje se nalazi i detaljna agenda konferencije.

Agenda on day 2 of BlockSplit 2019

Ovogodišnja konferencija definitivno je podignula ljestvicu u pogledu količine i kvalitete sadržaja, a to je velikim dijelom moguće zbog sponzora. Posebno vrijedi istaknuti ICT Županiju i Grad Split koji su prepoznali vrijednost i potencijal BlockSplit konferencije i odlučili je podržati sa značajnim financijskim sredstvima ali i organizacijski, pa će se dio programa održati u PICS centru, a dio u Vili Dalmaciji.

U nastavku teksta dajemo pregled novosti koje donosi BlockSplit ove godine.

 1. Tematski fokus na DAO i Defi
 2. Više kvalitetnih radionica
 3. Više poznatih projekata
 4. Demonstracija najnovijih tehnologija
 5. Bolji zabavni program
 6. Otvoreni i besplatni meetupi

Odličan program s fokusom na DAO i Defi

Kripto zima donijela je pravi masakr ICO projekata koje je u 2017. godini iznjedrio Ethereum. Vjerojatno 90% takvih projekata je već doživjelo neslavnu propast, a hype je općenito zamijenjen štednjom i fokusom na rad. Barem kod onih koji su uspjeli preživjeti. Jedni od tih koji su uspjeli ne samo preživjeti, nego i ostvariti zavidne pomake u razvoju proizvoda i povećanju broja korisnika su MakerDAO i Aragon.

MakerDAO je prvi uspješan pothvat stvaranja decentralizirane stabilne valute i kredita i najpoznatiji projekt u Defi – “Decentralized Finance”. Njihova valuta, poznata kao “dai”, se kreira izdavanjem kredita, što je pak moguće zaključavanjem određenog iznosa ethera u Makerove pametne ugovore. Do sada je izdano preko 200 milijuna dolara vrijednosti kredita i Maker ne pokazuje znakove posustajanja sa ponekad dvoznamenkastim mjesečnim rastom.

Vizualizacija rasta kredita i kolaterala u Makeru

MakerDAO je samo jedan od predstavnika nove generacije financijskih institucija izgrađenih na Ethereum blockchainu, a uz njega na BlockSplit dolaze Aave (ETHLend i AavePay), Limechain (Limepay), Electrocoin (Paycek) i drugi. Ukoliko vas zanima razvoj novih financijskih usluga, bilo kao programera, poduzetnika ili regulatora, BlockSplit konferencija je nešto što ne smijete propustiti!

Druga velika tema ovogodišnjeg BlockSplita je toliko bitna da je čak dobila i svoj vlastiti brending i odvojeni program (u kojem ćete doduše moći sudjelovati s ulaznicom za BlockSplit) DAO – “Decentralized Autonomous Organization” – a na BlockSplitu se koristi kao sinonim za trgovačka društva osnovana na blockchainu. Program fokusiran na DAO-e je dobio svoj naziv i web stranicu: daocon.io. Na DaoCon dolazi Aragon, čiji suosnivač će održati predavanje i radionice za poduzetnike početnike na kojima će izraditi svoju firmu i naučiti o naprednim mogućnostima Aragon platforme. Osim njih, na konferenciji će biti predstavljeni brojni projekti s uslugama i rješenjima za decentralizirane firme, kao i stručni  predavači koji će pričati o poslovnim, legalnim i tehnološkim aspektima ove teme.

Više kvalitetnih radionica

Blockchain je osnova poslovne i društvene infrastrukture budućnosti te će zamijeniti brojne centralizirane institucije na koje se društvo oslanja kako bi funkcioniralo, od sudstva, preko financijskog sustava do trgovine. To je industrija u kojoj se tek otvaraju mnoge vrijedne prilike te je svaki novi poslovni pothvat u ovoj industriji izrazito vrijedan. U Hrvatskoj i ostatku Jugoistočne Europe ih ipak nema baš puno. Zato je BlockSplit konferencija bitna, ona kroz kvalitetne prilike za učenje i umrežavanje pruža jednu od najboljih prilika za domaće tvrtke i talente da uđu u ovu industriju.

Workshops on day 1 of BlockSplit 2019

Osnova edukativnog programa BlockSplit konferencije su višesatne i cjelodnevne radionice.

Čak deset tehničkih i netehničkih radionica je najavljeno za ovogodišnju BlockSplit konferenciju. Sudionici će dobiti priliku dublje zagrebati u sljedeće teme:

 • razvoj poslovnih modela u blockchain industriji
 • izgradnja banke na blockchainu
 • osnivanje trgovačkog društva na blockchainu
 • izrada arbitarbilinih pametnih ugovora
 • stvaranje skalabilnih decentraliziranih bekenda
 • ciljano praćenje i analiza blockchain transakcija

Više poznatih projekata

Ethereum suvereno vlada ovogodišnjom BlockSplit konferencijom, a službeno je podršku konferenciji dala i sama Ethereum Foundation. Od projekata koji koriste Ethereum mrežu već smo opisali Aragon i MakerDAO. Osim njih u Splitu možete očekivati i sljedeće blockchain projekte:

 • Aave: startup koji je razvio usluge kredita i plaćanja preko blockchaina.
 • Colony: jedna od vodećih tvrtki koje omogućavaju stvaranje tvrtki na blockchainu
 • Electrocoin: najbržerastući hrvatski startup koji snažno ulaže u razvoj usluga plaćanja
 • Fluence: startup koji nudi uslugu decentraliziranog hostinga za aplikacije
 • Kleros: tvrtka koja gradi cijeli pravosudni sustav na blockchainu
 • LeapDAO: startup koji razvija rješenja za brze i besplatne transakcije na Ethereumu
 • Limechain: Bugarski startup koji razvija niz alata za Ethereum
 • Status: decentralizirana aplikacija za slanje poruka i interakciju s Ethereum blockchainom s naglaskom na globalnu otpornost na cenzuru
 • Tenderly: ovogodišnji dvostruki osvajači glavne nagrade na ETHParis hackathonu
 • i drugi

Alternativu Ethereumu predstavlja Aeternity, čije će boje na BlockSplitu predstavljati Luka Sučić, Mislav Javor i Alvaro Rodriguez Resino.

Osim ovih, uglavnom globalno poznatih projekata, na konferenciji će sudjelovati i najvažniji timovi iz regije, posebno Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bugarske. To su manje poznati projekti, ali su zato izuzetno bitni kao pioniri ove industrije u regiji. BlockSplit i ove godine takvima pruža podij za predstavljanje i odskočnu dasku za rast i razvoj.

Demonstracija najnovijih tehnologija

Kakva bi to bila konferencija za promocije određene tehnologije, ako tu istu tehnologiju ne koristi ili njenu upotrebu ne pomaže kroz svoje aktivnosti? Prošle godine je bilo moguće kupiti ulaznice za BlockSplit konferenciju kriptovalutama, a ove godine idemo još dalje s primjenom blockchain tehnologije.

Ne samo da ćemo primijeniti postojeće tehnologije već će se na BlockSplitu neke od njih po prvi put testirati. To je u prvom redu Plasma kojoj će BlockSplit biti prvi veći test.

Ulaznice: NFT

Svi sudionici ovogodišnjeg BlockSplita dobit će jedinstveni Non Fungible Token (NFT) koji će biti dokaz o sudjelovanju te im omogućiti ulazak na konferenciju i ostale događaje. U budućnosti će posjedovanje ovog tokena omogućavati pristup novim uslugama, što će biti najavljeno tijekom budućih konferencija.

Valuta: Plasma + Burner Wallet + Dai

Plasma je ideja koju su inicijalno razvili Vitalik Buterin, osnivač Ethereuma i Joseph Poon, autor Lightni network ideje za rast Bitcoin mreže. Tehnologija plasme je jedna od najvećih nada za povećanje Ethereum mreže, a do sada nikada nije bila testirana sa stvarnim novcem i većim brojem korisnika. BlockSplit konferencija je prvi ozbiljan test za tu tehnologiju na svijetu, i oči cijele Ethereum zajednice će biti uperene u nas i projekt kojeg smo nazvali Sundai.

Sundai je valuta kojom će sudionici konferencije kupovati hranu, piće i druge proizvode i usluge na konferenciji. Prilikom registracije, sudionici će na mobitele instalirati vlastiti Burner Wallet i “napuniti ga” ovom valutom. Ukoliko potrošite sve sundaije, moći ćete ih još kupiti od naših partnera. Više o projektu pročitajte uskoro na našem blogu.

Vlastiti DAO

Sudionici konferencije imat će priliku izraditi vlastitu tvrtku na blockchainu. Kroz nekoliko radionica za poduzetnike početnike, Aragon će svim sudionicima pružiti podršku u otvaranju vlastite tvrtke.

Demo prostor

Za sve koji razvijaju usluge i proizvode na blockchainu, omogućiti ćemo prostor za demonstraciju istih zainteresiranim sudionicima konferencije. Ovdje ćete moći isprobati i naučiti koristiti alate kao što su Tenderly, Etherlime, Limepay, Aragon, i drugi.

Bolji zabavni program

Beachcon party

Prošlogodišnji party na plaži ispred Hotela Split je mnogim sudionicima bio vrhunac konferencije. Opuštena atmosfera, dobra glazba, hrana i piće bili su idealan ambijent za opoznavanje i druženje naših predavača i sponzora sa sudionicima konferencije. Ovogodišnji party obećava još veću zabavu i zadovoljstvo na lokaciji atraktivne Vile Dalmacije. Sve sudionike očekuje otvoreni šank i buffet roštilj, uz Dj-a.

Party započinje u 20h i traje do 2h ujutro. Ulaznice i više informacija na web stranici: party.blocksplit.org i facebook događaju.

Tokenhunt

Nakon uspješne realizacije na prošlogodišnjem Bločku (blockconf.io), Tokenhunt dolazi u Split. Tokenhunt je lov na blago u kojem sudionici kroz istraživanje i upoznavanje Splita skupljaju unikatne ključeve u obliku kripto tokena, koji tada otključavaju određene virtualne škrinje s nagradama na blockchainu. Za pobjedu će biti potrebna brzina, snalažljivost, surađivanje i/ili sabotaža, i neko od mobilnih sučelja za pristup Ethereum blockchainu poput Status.im aplikacije.

Svi posjetitelji konferencije imaju pravo sudjelovanja.

Crypto regatta

Slovenski startup PalmaBot usmjeren na investiranje i trgovanje kriptovalutama organizira vikend nakon konferencije “Crypto Regattu”. Riječ je o jedriličarskoj regati s razrađenim programom koji traje od subote do utorka, a svi zainteresirani mogu sudjelovati u jednodnevnom ili višednevnom jedrenju Jadranom.

Više o događaju ovdje: https://www.facebook.com/events/2319886451589199/

Turistički obilasci

Litto agencija se potrudila organizirati turističke obilaske Splita i izlete u okolicu, pa čak i jednodnevne izlete na Plitvička jezera ili dalmatinske otoke. Ukoliko dođete na BlockSplit, svoje slobodno vrijeme ćete moći dobro iskoristiti za uživanje u prirodi i kulturi Dalmacije.

Otvoreni i besplatni meetupi

Posljednje novosti koje donosi ovogodišnja BlockSplit konferencija su dva meetupa koja će se održati u četvrtak nakon radionica. Okupljanja prate tematski fokus konferencije, će tako prvi meetup okupiti sve zainteresirane za tematiku decentraliziranih organizacija, a drugi sve poklonike decentraliziranih financija. Format će biti panel rasprava u kojoj će sudjelovati predavači sa konferencije i drugi gosti.

Meetupi će se održati u vremenu između radionica i BeachCon zabave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *